Psihološki Centar Advice

Sve o profesionalnoj orijentaciji

Šta da budem kada porastem?

Dragi roditelji, vratite se u prošlost. Zamislite sebe kao maturanta koji treba da odabere buduće zanimanje. Setite se, kako ste se osećali? Setite se šta ste tada želeli? Da li ste bili uplašeni? Da li biste voleli da je tada bio neko ko je mogao da Vam kaže ili da Vas posavetuje da to što ste odabrali možda nije dobra ideja? Ili da Vas podrži u odluci u odabiru zanimanja? Da li ste se možda zapitali kakav bi bio Vaš život da ste krenuli nekim drugim putem?

Za mnoge momenat odabira zanimanja predstavlja stresan period. Ovo je zaista najvažnija odluka koju donosite u životu, i zato je veoma važno da toj odluci pristupite studiozno i sagledavajući je sa svih strana, uz maksimalnu informisanost.

Kako možete pružiti podršku detetu koje se nalazi u poziciji u kojoj ste Vi i sami nekad bili?
– Saslušajte detetove brige i želje,
– Podelite svoje iskustvo sa detetom, nemojte odmah osuditi detetovu želju čak i ukoliko ona nema velikog smisla, pokušajte da razumete šta mu se kod ideje o baš tom zanimanju najviše dopada, razmislite o alternativi,
– Ohrabrite ga da istraži različite fakultete i smerove, počnite na vreme,
– Obezbedite mu profesionalnu orijentaciju kako biste najbolje razumeli i sagledali detetove preferencije, želje i sposobnosti i spram toga izabrali najbolju opciju za dete.
U ovom periodu je važno prisutvo dodatne podrške mladoj osobi, bilo u okviru porodice i/ili od strane stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja.

Drago dete,
razumemo da period odabira budućeg zanimanja ume da bude stresan. Izbor buduće profesije je jedna od prvih značajnih odgovornosti koju preuzimaš. Neka deca još od malih nogu znaju čime bi želeli da se bave. Ako ti i dalje ne znaš šta ti se dopada i šta želiš da budeš kada porasteš i to je u redu. Daj sebi vremena.  Zaista je u redu ako i dalje nemaš predstavu čime bi se bavio/bavila.  Možeš početi sa istraživanjem Univerziteta i fakulteta i njihovih ponuda, možeš napraviti anketu i pitati svoje drugare šta je njihovo zanimanje iz snova i zašto baš to, možes  razgovarati sa roditeljima ili sa nekim stručnim licem.

Ako si i dalje neodlučan/na u vezi izbora zanimanja, test profesionalne orijentacije ti može pomoći u donošenju te odluke. Na ovaj način ti možemo pomoću u odabiru i olakšati put ka ostvarenju ciljeva.

Šta je profesionalna orijentacija?
Profesionalna orijentacija podrazumeva psihološko procenjivanje sposobnosti, ličnosti, interesovanja, motiva i očekivanja učenika.
Takođe, uključuje procenu odnosa prema učenju i radu, procenu radnih navika, organizacije rada, doživljaja neuspeha, uticaja nagrade i kazne. Ovakav sveobuhvatan pristup omogućava odabir najadekvatnije profesije u skladu sa potencijalima učenika i drugim važnim činiocima, i ovom temeljnom i naučnom metodom obezbeđuješ sebi siguran i pravi izbor. Nakon dobijenih rezultata koji podrazumevanju tri opcije u koje se najbolje uklapaš, dobijaš i predstavu o tome kako izgleda put svake od opcija, šta te na tom putu čeka, koje sve konkretne zadatke odredjena profesija ( zanimanje), pozicija podrazumeva i slično. Svakako obezbeđujemo ti i podršku u pripremi za prijemni ispit u slučaju da izabereš upis na određeni fakultet, jer znamo da je ispitna situacija stresna za sve.

Mudro investiraj u svoju budućnost, tu smo da ti pomognemo da taj put bude lakši, a cilj ostvaren.

Dobre odluke znače srećan život,

Nama je stalo.