Psihološki Centar Advice

Kako se pripremiti za prijemni ispit

Dragi maturanti, roditelji, prijatelji, bake i deke, pretpostavljamo da se nalazite u periodu kada su učenje, odlasci na privatne časove, preslišavanje, raspitivanje o najefikasnijim načinima pripreme za prijemni ispit glavne aktivnosti u toku dana.

Isto tako, pretpostavljamo da neretko doživljavate strah, zabrinutost, kao i uznemirenost povodom približavanja dana završnog, odnosno prijemnog ispita. Moguće je i da ste preokupirani raznim mislima o potencijalnim nepovoljnim ishodima. Možda procenjujete da zahtevi celokupne situacije prevazilaze unutrašnje kapacitete.

Kako da pomognete sebi?

Pre svega važno je postaviti svoj krajnji cilj i vizualizovati ga. Zamislite odlazak na završni/prijemni ispit sa svim potrebnim znanjem i samopouzdanjem i zamislite momenat kada saznajete da ste upisali željenu školu/studije. Pokušajte da zamislite svaki detalj i zapamtite taj osećaj kako bi se njime vodili kroz čitav proces priprema. Kada vam opadne motivacija i pomislite da je nemoguće, prisetite se ovog osećaja.

Kako se ne bi našli u nevolji kada se približi završni/prijemni ispit, počnite na vreme sa pripremama. Mudrije je krenuti ranije i obezbediti sebi dane pred završni/prijemni ispit za opuštanje i odmaranje, prelistavanje literature, umesto za užurbano (vrlo verovatno neefektivno) učenje.

Kako i gde spremati gradivo?

Kako bi što produktivnije započeli učenje, potrebno je da izaberete adekvatno mesto za učenje. Adekvatno mesto je mirno, tiho, neprolazno mesto sa mnogo svetlosti koje pruža uslove za kontinuiranu i nesmetanu pažnju. Mesto koje omogućava dostupnost potrebnih materijala za učenje i dovoljno prostora za njih. Važno je da to bude udobna stolica, a ne krevet.

Pre nego što počnete sa učenjem važno je da prelistate knjigu kako bi stekli uvid u teme i obim gradiva. U skladu sa količinom gradiva i poglavljima važno je napraviti plan prelaska gradiva po danima.

Korisno je praviti pauze tokom učenja jer u suprotnom, dolazi do prebrzog zasićenja. Važno je da pauze budu kratke između tačno određenih intervala učenja. U pauzama je važno da se trudite da ne provodite mnogo vremena na mobilnom telefonu zato što to nije vid aktivnog odmaranja i postoji velika verovatnoća da ćete prpdužiti pauzu i teže se vratiti gradivu.  Takođe dokazano je da brzo skrolovanje po ekranu mobilnog telefona i kratki sadržaji koji se prikazuju negativno utiču na pažnju, tačnije da skraćuju kapacitet pažnje.

Svaki dan učite u isto vreme. Na ovaj način stičete rutinu, a koncentracija i motivacija za učenjem se povećavaju u to doba dana.

Potrudite se da nakon svake veće celine zapišešete najvažnije ideje po tezama. Ovo je od velike pomoći kada želite da se podsetite određene teme,  ili da proverite svoje znanje. Takođe, možete i podvlačenjem ili raznim bojama isticati najbitnije stvari, ako ste vizuelan možete crtati asocijacije pored teksta ili koristiti mape uma. Veoma je korisno učiti “na glas”.

“Ponavljanje je majka učenja”. U skladu sa tim, potrudite se da odvojite nekoliko dana pred završni/prijemni ispit za ponavljanje naučenog. Ponavljanje može biti zabavnije ako uključite u to još nekog druga/drugaricu koja se sprema za isti prijemni pa da se međusobno ispitujete. Možete koristiti i porodicu kao resors i sa njima ponavljati gradivo kroz pitanja.

Na kraju,  veoma je korisno organizovanje simulacije završnog/prijemnog ispita. Strah od nepoznatog često utiče na katastrofiziranje u vezi sa predstojećim dešavanjima. Stoga, stvaranjem uslova koji vas čekaju tokom polaganja, buduća situacija postaje poznatija i predvidljivija, što dovodi do smanjenja strepnje i tenzije.

Neposredno pred prijemni je važno da
  • Veče pred polaganje, nakon prelistavanja gradiva, odložite knjigu i nekoliko sati pre odlaska u krevet opustite se kroz aktivnosti poput slušanja muzike, gledanja filma, lagane šetnje, razgovora sa prijateljem.
  • “Lezite na vreme”. Nedostatak sna i neispavanost mogu vrlo često doprineti osećaju nelagodnosti i kompromitovati kognitivne sposobnosti.
  • Doručkujte. Osim zdravog, ali ne preobilnog doručka, neposredno pred ulazak u prostoriju gde se polaže dobro je pojesti čokoladicu ili neki drugi slatkiš, jer će šećer pomoći čitavom organizmu da izdrži pritisak sa kojim se u tom trenutku bori.
Na prijemnom ispitu
  • Pre nego što počneš rešavati zadatke, pročitaj ceo test.
  • Pažljivo slušajte uputstva osobe koja sprovodi ispitivanje kako negde ne bi pogrešili.
  • Vodite računa o vremenu. Bilo bi dobro da ponesete sat kako bi znali koliko još tačno imate vremena za popunjavanje testa ili rešavanje zadataka.
  • Na kraju testa ostavite dovoljno vremena da još jednom sve prekontrolišete.
  • Ne brzajte sa promenom odgovora. Najčešće je tačan onaj odgovor koji vam je prvi pao na pamet. Promenite odgovor isključivo onda ako ste apsolutno sigurni da ste pogrešili.
Savet za roditelje i prijatelje

Vi imate veoma važne uloge u ovom periodu. Pretpostavljamo da učestvujete na razne načine u procesu priprema.

U cilju pomoći i podrške, izbegavajte da predstavljate završni/prijemni ispit kao odlučujući životni događaj i time podstičete anksioznost. Umesto toga, vlastitim primerom pokažite kako i koliko radne navike pomažu. Pomozite maturantu kroz preslišavanje i podsticanje interesovanja za materiju obavezne literature. I svakako tokom čitavog procesa pripreme, motivišite ih i ohrabrujte.

Srećno,

Nama je stalo.